Windows 8 installeren in een VHD

Door Darkstone op donderdag 15 september 2011 21:47 - Reacties (41)
Categorie: -, Views: 20.761

We gaan hier laten zien hoe je windows 8 Developer preview installeert zonder gebruik te maken van externe media, en zonder geklooi met partities.

benodigdheden

EasyBCD
Windows 8 Developer preview ISO
Een werkende windows 7 installatie
Een uurtje de tijd.

voorbereiding

We gaan nu eerst een VHD aanmaken. Wat is een VHD? Een VHD is een virtuele harddisk, ITT tot een normale harddisk word de data niet opgeslagen in een partitie, maar in een .vhd bestand.
Hoe maak je een VHD aan? Via disk management. Start disk management en druk op action -> create VHDje krijgt nu een schermpje voor je neus met installingen, ik raad 25GB aan, dynamic aangezien mijn schijf bijna vol zit... Vergeet niet de locatie waar de VHD staat te onthouden.Nu komt de truuk: hoe krijgen we nu windows 8 geinstalleerd op de vhd, zonder externe media. Via het programma EasyBCD kun je de bootloader van windows 7 zo instellen dat hij van .iso's kan booten. Dat doe je dus zo:Ga indien nodig naar 'edit boot menu settings' en zet het vinkje voor 'skip boot menu' uit. Maak ook meteen van de gelegenheid gebruik om de 30 seconden delay te verlagen naar iets anders. Zoals 3 seconden, handig als je gehecht bent aan een snelle boottijd.
Start nu je computer opnieuw op. Als het goed is kan je dan kiezen om van de .iso te booten. It's that simple.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit de eerste keer niet lukte. De Windows 8 setup vroeg pardoes om een CD/DVD driver, ondanks dat er niet eens zo'n verouderd medium in mijn laptop zit. Na wat geklooi werkte het opeens wel.. Als het niet lukt, start opnieuw op en probeer het nog een keer.


Edit: Op de een of andere manier krijg ik bovenstaande niet meer werkend. Als het jou ook niet lukt, start de setup op de gebruikelijke manier (dvd, usb device, netwerkboot, 2e partite op schijf, whatever) en ga verder met deze guide..

Installatie

Nu we in de setup zitten moeten we hem op de .VHD installeren, de .VHD is niet automatisch zichtbaar. Om hem zichtbaar te maken moet je een command prompt openen door op shift-F10 te drukken, en het volgende in te typen:
code:
1
2
3
DISKPART
select vdisk file=E:\images\windows8.vhd
attach vdisk

Het pad of de driveletter kan natuurlijk verschillen.
Ga nu weer terug naar de setup en druk op refresh. Als het goed is is er nu een extra schijf bijgekomen. formatteer hem, en de rest spreekt voor zich. Aan het einde van de installatie voegt windows automatisch een "windows 8 devloper preview" entry toe aan de bootloader, je al bestaande installatie wordt dus niet om zeep geholpen.

Gefeliciteerd, je bent er nu in geslaagd om de windows 8 Developer preview te installeren. Bevalt het je niet? Dan kan je de .VHD met een druk op de delete knop naar de prullenbak verwijderen. Simpeler dan dit gaat het niet worden.

Volgende: TDP: verklaard 01-'13 TDP: verklaard
Volgende: SSD betrouwbaarheidsonderzoek - De resultaten. 08-'11 SSD betrouwbaarheidsonderzoek - De resultaten.

Reacties


Door Tweakers user painkill, donderdag 15 september 2011 22:05

Of je pakt gewoon je 2de pc en zet er windows 8 op, 1 keer de dvd erin en hij doet de rest zelf :P

Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 22:06

Behalve dat ik geen 2e PC heb.

Door Tweakers user Beatboxx, donderdag 15 september 2011 22:08

Wow, ik download nu windows 8 devpreview, gaat met 10,5MByte/s!!! Daar wordt een mens blij van=D (I.C.M. ziggo 120Mbit/s)

Door Tweakers user LeVortex, donderdag 15 september 2011 22:29

Dit klinkt allemaal wel leuk, maar wat kun je met deze vhd?? kun je niet net zo goed in een ander VM programma w8 installeren of kun je zorgen dat deze gemount wordt als partitie achtig iets en er gewoon native van opstarten?

ik ga je diskpart truukje wel even uitproberen, ik wil namelijk w8 installeren op een andere partitie dan C, maar dat lukt dus niet, dus gewoon dual boot. Ik denk dat dat met je diskpart trukje wel lukt

Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 22:31

Je kan er native van opstarten. Het storage medium word als het ware gevirtualiseerd. Eenmaal opgestart mount hij als een partitie.

Net zoals je een .iso normaal gesproken mount met een programma als virtual clonedrive. Behalve dat je er ook naar kan schrijven en zonder problemen van kan booten.

En ja, met een vhd kan je dus native windows draaien. Het enige nadeel is dat je OS ondersteuning nodig hebt (win 7, win 8, server 2008) en het iets trager kan zijn. Maar volgens mij valt dat reuze mee.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 september 2011 22:32]


Door Tweakers user Joseph, donderdag 15 september 2011 22:41

Had ik dit niet veel eerder al opgemerkt? Met een bron erbij, dacht ik. Indien je dit van mij hebt, wees dan wel zo eerlijk om ook even mijn naam te noemen.

Door Tweakers user denyos, donderdag 15 september 2011 22:45

Joseph schreef op donderdag 15 september 2011 @ 22:41:
Had ik dit niet veel eerder al opgemerkt? Met een bron erbij, dacht ik. Indien je dit van mij hebt, wees dan wel zo eerlijk om ook even mijn naam te noemen.
Of het is gewoon de post van scott hanselman (microsoft guru).
http://www.hanselman.com/...fAVHDVirtualHardDisk.aspx

Het is nogal makkelijk om de poster te gaan flamen. Die jongen doet ook gewoon zijn best om iets interessants te vertellen en ik denk dat hij op deze manier toch een groep mensen bereikt die jouw reacties in een snel groeiend topic niet hebben opgemerkt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 september 2011 22:46]


Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 22:51

Joseph schreef op donderdag 15 september 2011 @ 22:41:
Had ik dit niet veel eerder al opgemerkt? Met een bron erbij, dacht ik. Indien je dit van mij hebt, wees dan wel zo eerlijk om ook even mijn naam te noemen.
Ik had hem van een andere link, die post van jou heb ik nog niet eens gezien.

Ik zie ook niet in hoe het 'via via' een bronvermelding verdient.. Het grootste gedeelte heb ik zelf uitgezocht met verschillende sites, en toen kwam ik er opeens achter dat je makkelijk .ios's kan booten met easyBCD (ik heb namelijk geen usb stick voorhanden vandaag) en dat lukte. Vandaar deze snelle blog. Ik ben nog niemand tegengekomen die op het idee kwam om windows te installeren zonder externe media :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 september 2011 22:53]


Door Tweakers user Shadoxfix, donderdag 15 september 2011 23:00

Dank je wel.
Was net windows 8 developer preview aan het downloaden maar moest nog een cd'tje halen omdat ik nog steeds een 512MB usb-geheugenstick heb. :'(

Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 23:05

Ik werkte niet zo lang geleden met een 16MB stick :P

Normaal gesproken gebruik ik een externe harde schijf kit in combinatie met een rondslingerend IDE schijfje. Dit kit heb ik echter uitgeleend. Dan maar zo.

Door Tweakers user Felsch, donderdag 15 september 2011 23:13

Dit heb ik dus geprobeerd en geprobeerd en nog meer geprobeerd... maar ik kreeg alleen dit mooie scherm: http://t.co/NYtNPMD

En om je de foutmelding te geven: VHD_BOOT_INITIALIZATION_FAILED ... geen idee wat er mis is gegaan. Heb uiteindelijk een backup van mijn current windows gemaakt (en hopen dat ik het weer kan terugzetten) en windows 8 gewoon geïnstalleerd. Maar als het werkt voor jouw vind ik het een prima oplossing.

Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 23:22

Dat is vreemd. Bij mij werkt het feilloos op dit moment. Je gebruikt wel de windows vista/7 bootloader?

En het mooie van deze methode is juist dat je de bestaande partitielayout niet om zeep helpt... Vanwaar de 'backup die je hopelijk kan terugzetten'? Heb je windows 8 misschien per ongeluk op een niet-VHD geinstalleerd?

Door Tweakers user dcm360, donderdag 15 september 2011 23:27

SexyjustSexy schreef op donderdag 15 september 2011 @ 23:13:
Dit heb ik dus geprobeerd en geprobeerd en nog meer geprobeerd... maar ik kreeg alleen dit mooie scherm: http://t.co/NYtNPMD
Een acces denied op de tweet? ;)
En om je de foutmelding te geven: VHD_BOOT_INITIALIZATION_FAILED ... geen idee wat er mis is gegaan. Heb uiteindelijk een backup van mijn current windows gemaakt (en hopen dat ik het weer kan terugzetten) en windows 8 gewoon geïnstalleerd. Maar als het werkt voor jouw vind ik het een prima oplossing.
Wat is mis in dit stukje is dat de virtuele schijf als 'actief' (oftewel opstartbaar) gemarkeerd moet worden. Zelf heb ik (ongeveer) de handleiding van hanselman die hierboven genoemd wordt gevolgd en dat werkte prima. (behalve dat die windows usb-tool niet naar mn schijf wilde kopieeren. Nu kon ik al booten van dat ding en bleek het kopieeren van de bestanden uit de iso ook te werken).

Door Tweakers user Darkstone, donderdag 15 september 2011 23:32

Dat doet de setup van windows 8 natuurlijk automatisch :) Na het installeren van windows 8 boote hij bij mij meteen zonder nog dingen een te passen.

Door Tweakers user painkill, vrijdag 16 september 2011 00:48

Trouwens een tip als je net zo als mij gewoon niet meer weg komt van een app welke je hebt geopend in het metro gedeelte..

Klik aan de linkerkant van het scherm..

Esc, alt f4, ctrl alt del.. Niks werkt, alleen op de goede plek met de muis klikken..


Door Tweakers user Poenzkie, vrijdag 16 september 2011 07:58

Alt --> Tab of windows key --> tab werkt ook prima:) en inderdaad met windows key kom je weer in metro

Door Tweakers user Fiander, vrijdag 16 september 2011 10:21

Joh,
Dat van de VXD had je ook als apparte blog kunnen doen.

Voor het eerst in lange tijd dat ik eens kan zeggen dat ik iets niet wist.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 september 2011 10:24]


Door Tweakers user Felsch, vrijdag 16 september 2011 11:51

@dcm360 haha, dat is een fout van mij... maar klopt heb mijn twitter gelocked |:( Maar het ging ook meer om de fout melding die ik had gekregen. Ik heb de eerste keer dat het wel lukte de windows 8 bootloader gebruikt en na het initialiseren van de hardware deed hij het niet meer.

@Darkstone Ik heb met windows 7 een image gemaakt met de tools die bij windows 7 zelf worden geleverd. Maar het terug zetten heb ik nog niet geprobeerd, vandaar. En inderdaad, ik het het nu op een niet vhd geïnstalleerd.

Door Tweakers user Wheat89, vrijdag 16 september 2011 12:49

Ik snap het niet, ik heb de dev versie van MS gedownload maar het is geen iso?

Door Tweakers user Infant, vrijdag 16 september 2011 17:41

De 3% performace loss suggereert dat er iets tussen je OS en de image draait.

Zou ik zo ook van een medium kunnen opstarten waar ik een driver voor nodig heb? Ik ga het straks meteen proberen.....

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 september 2011 17:43]


Door Tweakers user Darkstone, vrijdag 16 september 2011 17:59

Infant schreef op vrijdag 16 september 2011 @ 17:41:
De 3% performace loss suggereert dat er iets tussen je OS en de image draait.
Een driver. Intel silicon image als ik het me goed herinner.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 september 2011 17:59]


Door Tweakers user Darkstone, vrijdag 16 september 2011 19:08

Dat installeren via een externe harde schijf werkt ook kut. unetbootin herkent mijn schijf niet, windows usb install tool idem. En universal usb installer werkt alleen met FAT32. 3x raden hoe groot install.wim is...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 september 2011 20:16]


Door Tweakers user Infant, vrijdag 16 september 2011 19:13

Darkstone schreef op vrijdag 16 september 2011 @ 19:08:
Dat installeren via een externe harde schijf werkt ook kut. unetbootin herkent mijn schijf niet, windows usb install tool idem. En universal usb installer werkt alleen met FAT32. 3x raden hoe groot sources.wim is...
Wintoflash al geprobeerd, dat werkt bij mij geweldig.

Door JustAJ, vrijdag 16 september 2011 20:35

Hmm, bij mij zegt tie dat die de vhd niet kan vinden. Terwijl ik toch echt de goede locatie ingeef...

Door timo, vrijdag 16 september 2011 20:39

Bij mij krijg ik dezelfde cderror. Heb een nieuw i7 systeem. Hoe heb je dit op gelost.

Door JustAJ, vrijdag 16 september 2011 20:51

Ik heb nog niks opgelost, ik vraag hier om hulp :-P (maar dat was niet echt op een duidelijke manier weergegeven, dat is waar)

Door timo, vrijdag 16 september 2011 21:22

oh sorry, was geen reactie op jouw post. Meer een reactie op hetgeen dat de blogposter schrijft:
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit de eerste keer niet lukte. De Windows 8 setup vroeg pardoes om een CD/DVD driver, ondanks dat er niet eens zo'n verouderd medium in mijn laptop zit. Na wat geklooi werkte het opeens wel.. Als het niet lukt, start opnieuw op en probeer het nog een keer.
Ik weet niet wat de poster onder "geklooi" verstaat. Maar 3 rondjes rond de tafel rennen hielp niet. :P Heb verschillende mappen proberen aan te geven: system32, \drivers \ enzovoorts maar werkt niet :'(

Door Tweakers user ElektroNeko, vrijdag 16 september 2011 21:28

Of als jouw 2de PC een Pentium 3 met Win 98 is... XD

Door Tweakers user KinZikor, vrijdag 16 september 2011 22:23

JustAJ schreef op vrijdag 16 september 2011 @ 20:35:
Hmm, bij mij zegt tie dat die de vhd niet kan vinden. Terwijl ik toch echt de goede locatie ingeef...
De installer gooit de drive letters door de war, bij mij was de goede letter 1 hoger E:\ ipv D:\

Door Tweakers user Darkstone, vrijdag 16 september 2011 22:31

Ik heb het nog even geprobeerd, en verrek. bij mij blijft hij ook vragen om een DVD driver... Als alternatief kan je een kleine partitie aanmaken op je harde schijf, en de ISO daarnaartoe extracten, vervolgens met easyBCD daarvanaf booten.

Ik zal eens gaan googlen.

Edit: ik kan niets vinden. Op schijf 1, op schijf 2, in een vhd, niets werkt meer 8)7 .
De simpelste oplossing is dan om inderdaad een beetje ruimte vrij te maken op je schijf, en met universal usb installer iets te doen. Als dat niet werkt weet ik het ook niet meer. Vaag.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 september 2011 23:00]


Door Tweakers user Infant, vrijdag 16 september 2011 23:06

Hm... zonder geklooi met partities is dus wel nu geworden: geklooi met .vhd files.

Ik zie het nut er niet echt van in, helemaal gezien er performance verlies is.

Ik kan bijvoorbeeld nog steeds niet van een niet-bootable medium starten. De installer kan wel installeren op een niet bootable medium, en als ik vervolgens het .vhd file op een bootable medium parkeer start hij daar ook gewoon van op.

Door Tweakers user Darkstone, vrijdag 16 september 2011 23:32

Het enige gedoe waar dit verschilt met een normale instalatie zijn de 3 regeltjes die je moet intikken tijdens de windows 8 setup. Ik had destijds geen externe media beschikbaar en op deze manier werkte het voor mij. Nu lukt het me niet meer om de .iso te booten (windows 8 zelf doet het nog prima).

Ik zal de blog wel even aanpassen ;)

Door timo, zaterdag 17 september 2011 00:49

Heb maar even VIA usb gedaan is nu aan het installeren ben benieuwd hoe het op mijn i7 tablet draait. Ben erg gespannen of het werkt.

Door Tweakers user seapip, zaterdag 17 september 2011 11:06

je kan nog wel iso booten, gewoon met de enter key spammen tot je de keuze windows setup zie :P

Door Tweakers user Darkstone, zaterdag 17 september 2011 12:06

Je kan de iso wel booten, maar als je een medium moet kiezen waar je de boel op wil installeren vraagt hij om een driver.

Door Tweakers user Bartjezz, zaterdag 17 september 2011 14:45

painkill schreef op vrijdag 16 september 2011 @ 00:48:
Trouwens een tip als je net zo als mij gewoon niet meer weg komt van een app welke je hebt geopend in het metro gedeelte..

Klik aan de linkerkant van het scherm..

Esc, alt f4, ctrl alt del.. Niks werkt, alleen op de goede plek met de muis klikken..
Of CTRL+ALT+HOME

Door Tweakers user Dualfoot, zaterdag 17 september 2011 15:32

Leek me leuk om windows 8 eens te zien, helaas wil het niet lukken volgens de tutorial. Gisteravond heb ik het geprobeerd maar toen is het niet gelukt. In de comments las ik ergens dat ik hem gewoon even op dvd moest branden maar helaas werkt mijn cd-rom speler na gisteravond niet meer :( Voordat ik windows 8 probeerde te installeren werkte hij nog wel :(

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 september 2011 17:29]


Door Tweakers user veldmuis, zaterdag 17 september 2011 19:35

Infant schreef op vrijdag 16 september 2011 @ 23:06:
Ik kan bijvoorbeeld nog steeds niet van een niet-bootable medium starten.
Oh, da's vreemd ja.

Door Tweakers user BobV, zaterdag 17 september 2011 22:26

Of je maakt gewoon een stukje van je Win7 schijf een extra partitie (zo gedaan) en je installeerd hem zodat je hem kan draaien als echt OS. De tien seconden opstartijd kloppen btw wel, draai met een gewone SATA HDD.

Door Tweakers user muppet99, maandag 19 september 2011 23:53

Ik heb hem draaien onder VM workstation. Je kunt een preview van de nieuwe beta downloaden. Deze kunt je maar tijdelijk gebruiken. Echter.... de bij gelverde VM player is gratis. Let op je moet dus beta 8 downloaden. 6.5 en 7.0 en 7.1 weigeren..... die crashen bij het installeren....

Met de player kun je lekker aan de slag zonder problemen. Dus maken onder workstation :) p.s. wel zorgen voor genoeg resources. 64 bits doet het niet met minder dan 2 gig ;)

Reageren is niet meer mogelijk