SSD betrouwbaarheidsonderzoek - De resultaten.
Allereerst, stats

Het plaatje geeft de meest populaire grootes SSD in. Koplopper is het formaat 120/128GB, gevolgd door 60/64GB, gevolgd door 80GB. De laatste is niet zo verwonderend: er is maar een fabrikant die schijven met die Groote verkoopt, namelijk intel.
Merk ook op dat het grote 120/128GB formaat populairder is bij het andere operating system (o.a. mac. os).
We gaan verder met dezelfde set grafiekjes als vorige keer, maar dan met de verbeterde data. Voordat ik het vergeet, er zijn 1587 samples verzameld.
We zien een vergelijkbaar beeld als vorige keer: Intel en OCZ verkopen ongeveer evenveel SSD's, gevolgd door Crucial . OCZ loopt echter flink achter wat betrouwbaarheid betreft: gemiddeld komen er 3x zoveel drives terug als bij Intel en Crucial.
Ook blijkt intel, minder issues te hebben dan de concurrentie. Al zijn de meeste issues volgens de personen die dit onderzoek hebben ingevuld opgelost. Over de andere merken die ik bij gebrek aan een fatsoenlijke sample size geen uitspraken.
We gaan verder met de resultaten gecategoriseerd per schijf:
Het is jammer dat er niet meer resultaten binnen zijn Anders dan concluderen dat de vertex 1 en 2 onbetrouwbaar zijn, en de intel X25-M G2 erg betrouwbaar kan ik op dit moment niet. De issues laten een vergelijkbaar beeld zien: X25-m goed, vertex slecht.
We gaan verder: resultaten per controller. Deze heb ik opgenomen omdat de oorspronkelijke theorie was dat de betrouwbaarheid met name met de controller te maken heeft. Deze resultaten kunnen gebruikt worden om de betrouwbaarheid van losse SSD's met weinig samples in te schatten. Houd wel rekening met eventuele grote verschillen in firmware (met name, de M4 en intel 510).
Een kleine legenda:
- Samsung = Samsung-S3C29RBB012
- Samsung MAX = Csamsung-S3C29MAX. Opvolger van bovenstaande controller oa. in de 470
- Toshiba = Ctoshiba-T6UG1XBG. Gebruikt in een aantal kingston drives (oa. de V+100)
- Indilinx Barefoot = vertex 1 ed.
- SF-2200 = Alle sandforce disks met een SATA6gb/s verbinding
- SF-1200 = Alle sandforce disks met SATA3gb/s
- Marvel = C300, M4, en intel 510
- Intel: alle intel-branded schijven met een SATA3gb/s verbinding
- De Indilinx Barefoot controller is erg onbetrouwbaar.
- Gevolgd door de SF-1200. Deze controller is ook niet erg betrouwbaar volgens deze statistieken.
- De SF-2200 verbetert een boel, maar er is een opvallend hoog aantal %RMA wat betekent dat veel mensen hun schijf hebben teruggekeerd vanwege issues, of omdat ze de kleur niet mooi vonden. Dat is ook een mogelijkheid
- Ten slotte, zowel de Marvel als intel controller zijn relatief betrouwbaar.
Nu de grote vraag, welke SSD is nu de beste keus? Laat ik vooropstellen dat er geen 'beste keus' is.Bepaalde drives presteren beter in bepaalde omstandigheden dan anderen. Voor advies op maat kun je terecht in [BBG aanschaf] SSD.
Afgaande op de bovenstaande resultaten kan ik wel hetvolgende adviseren: een SSD met een SF-1200 of SF-2200 controller kan je, vanuit betrouwbaarheidsoverwegingen beter niet nemen. De indilinx bareboot, voor zover deze antieke controller nog in de schappen ligt, is ook een duidelijke no-no.
De drives die je zonder nachtmerries kan kopen zijn diegenen met de intel en Marvel controller. Dit zijn de intel X25-m, intel 320, intel 510, Crucial C300, Crucial M4. Plus bepaalde drives waar in dit onderzoek niet voldoende data is verzameld, zoals de kingston V+100, en samsung 470. Ik raad echter wel aan de stand van zaken in het bovenstaande aanschafadviestopic te polsen alvorens tot aanschaf over te gaan. Deze blog is niet meer dan een beperkte momentopname.
09-'11 Windows 8 installeren in een VHD
07-'11 preview: Hoe betrouwbaar is jouw SSD?
Reacties

Zelf heb ik de OCZ Vertex 3/120 waar ik veel onstabiliteit mee ervaar.
Bijna dagelijks meerdere BSOD (0x000000F4), met verschillende firmwareversies en RST-drivers. Beide momenteel de meest recente. Ook verschillende sATA-kabels en een registry-fix mochten niet baten.
De drive werkt verder wel prima en ik kan ook niet uitsluiten dat het echt aan de SSD ligt, maar met de vorige SSD (Kingston V100 128 GB) geen problemen gehad.
ik vraag dit omdat ik wel vaker de scheiding zie tussen een PC en een MAC, welke IMHO volkomen ten onrechte is.
Of als de G2 half zo lang bestaat als de G1, en het percentage "sterfgevallen" half zo groot is, presteren ze op dat aspect dus gelijk.
Zelfde geldt natuurlijk voor een vertex 1 tov een vertex 2 of 3, etc.
[Reactie gewijzigd op zondag 14 augustus 2011 09:04]
Het is niet PS <> other OS maar windows <> macos <> linux. Daarbuiten zou je een BIOS <> EFI onderscheid kunnen maken welke niet exact te mappen is op nieuwe mac <> oude mac && anderen.
De orginele insteek was dat je daarmee kon beoordelen of er drives waren die het beter deden met een apple, da een pc. Maar bij gebrek aan samples (en ook deels een verkeerde vraagstelling) heb ik dat achterwege gelaten.

Allemaal zonder 1 enkel probleem.
Daar gaat je 1:3 ratio uitval.
Goed onderzoek hoor, en ik bedoel het niet verkeerd maar het is niet helemaal representatief voor de werkelijkheid. Het lijkt me stug dat uitgerekend ik alle goede ssd's krijg.
True, maar het is lastig om te stellen dat als de eerste 100 batches allemaal geRMA'ed moeten worden vanwege een productiefout die dan gefixt wordt, dat de schijf alsnog als betrouwbaar gemerkt wordt aangezien het over een korte periode ging.woekele schreef op zondag 14 augustus 2011 @ 11:40:
Dat een schijf vlak na de launch onbetrouwbaar blijkt wil overigens ook niet zeggen dat ze nu nog steeds onbetrouwbaar zijn. Nieuwe procedures + firmwares kunnen het inmiddels opgelost hebben. Om dit te onderzoeken zou je de tijd-factor mee moet nemen.
Als de eerste 10.000 Golf's van VW allemaal sterven en veel problemen hebben, maar er met de volgende 100.000 niks mis is, dan kun je niet stellen dat het alsnog een betrouwbaar product is omdat de problemen opgelost zijn.
Een SSD moet vanaf de launch en vanuit de winkel gewoon zo goed als foutloos zijn, ik moet er bijvoorbeeld mijn schoolwerk voor maken en het is niet alsof ik er 2 in RAID 1 heb staan. Ik maak wel backups, maar ook niet 24/7.
[Reactie gewijzigd op zondag 14 augustus 2011 13:04]
Er zijn zat mensen met 2x kapotte vertex 2. Daar gaat je 1:3 uitval ratio.KnoxNL schreef op zondag 14 augustus 2011 @ 12:53:
Toch is je groep te klein. Ik heb op het werk ervaring met 1x vertex turbo 60 GB, 6x vertex 2 60 GB, 2 x vertex 2 120 GB en sinds kort 4 x vertex 3 240 GB.
Allemaal zonder 1 enkel probleem.
Daar gaat je 1:3 ratio uitval.
productreview: OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 240GB review door elgermensonides 2 stuk
productreview: OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 120GB review door jacob.korf 2 stuk
productreview: OCZ Agility 2 SATA II 2.5" SSD 120GB review door gjburg 2 stuk
productreview: OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 90GB review door SRI 2 stuk
Er waren er een aantal met 3 stukke schijven, maar die ga ik nu niet opzoeken.
Individuele gevallen zeggen niets over de betrouwbaarheid van een schijf. De enige manier om eracher te komen welke schijf wel of niet betrouwbaar is is het nemen van een grote sample size, en daar ben ik naar mijn mening redelijk in geslaagd. Al had ik graag nog 10x zoveel samples gehad.
Wat ik namelijk gedaan heb is van verschillende populaire ocz drives de review pagina geopend en de scorekaarten bekeken, dus niet alleen de reviews die uit lappen tekst bestaan. Daar zie je dat de drives op betrouwbaarheid toch 4 sterren of meer scoren. Als bij al deze ssd's er 1 op 3 of mee kapot gingen zou dit hoogstens 2-3 sterren moeten zijn. Daarom denk ik ook dat het iets vertekend is. Tuurlijk, ik had daar zelf ook een bijdrage aan kunnen leveren want voor alle ssd's waar ik ervaring mee heb heb ik maar voor 1 jouw enquete ingevuld, zo eerlijk ben ik dan ook weer wel

En als we toch bezig zijn. Er zijn 4 mensen met 2 kapotte SSD's op (laten we zeggen) 100 reviews.
De kans dat er 2 schijven falen is F^2.
De kans dat er 2 schijven falen is 4% volgens de reviews
De kans dat er een schijf faalt is dus 20%

Toevallig ligt die 20% wel heel dicht bij de 19% die geconstateerd werkt uit het newegg onderzoek met 1109 reviews...
Dat had je dus niet moeten doen. Als je ervaring hebt met 10 SSD's waarvan er 9 stuk zijn, dan had je de vragenlijst 10 keer moeten invullen.KnoxNL schreef op zondag 14 augustus 2011 @ 14:17:Tuurlijk, ik had daar zelf ook een bijdrage aan kunnen leveren want voor alle ssd's waar ik ervaring mee heb heb ik maar voor 1 jouw enquete ingevuld, zo eerlijk ben ik dan ook weer wel

Ghehe

Ooit gehoord van de wet van grote getallen?KnoxNL schreef op zondag 14 augustus 2011 @ 12:53:
Toch is je groep te klein. Ik heb op het werk ervaring met 1x vertex turbo 60 GB, 6x vertex 2 60 GB, 2 x vertex 2 120 GB en sinds kort 4 x vertex 3 240 GB.
Allemaal zonder 1 enkel probleem.
Daar gaat je 1:3 ratio uitval.
Goed onderzoek hoor, en ik bedoel het niet verkeerd maar het is niet helemaal representatief voor de werkelijkheid. Het lijkt me stug dat uitgerekend ik alle goede ssd's krijg.
Het hele kansberekeningsysteem steunt daar op, je kan nooit alles checken, dus het is een benadering.
Het is net een dobbelsteen; je hebt voor elk getal 1:6 kans dat je het gooit, maar als je 6 keer zal gooien zal je niet elk getal 1 keer gegooid hebben. Naarmate je dan meer gooit zal je wel 1:6 uitkomen, maar dan als je bv 1.000.000.000 keer hebt gegooid, dus 1:3 bij zijn onderzoek kan wel kloppen.
Naar schatting 10 tot 15 procent van de mensheid is linkshandig dus laat ons 15/100 nemen. Als je 100 mensen pakt kan het zijn dat je slechts 1 linkshandige hebt, maar als je de hele wereld zou bekijken zou je inderdaad wel rond dat getal uitkomen

Ik had je enquete eerder niet gezien, dus kon ook niet meedoen. Ik heb een Vertex 1 van 30GB die het *klopt af* na ruim 2 jaar nog steeds goed doet.Het is jammer dat er niet meer resultaten binnen zijn Anders dan concluderen dat de vertex 1 en 2 onbetrouwbaar zijn, en de intel X25-M G2 erg betrouwbaar kan ik op dit moment niet.
Ik kan je resultaten wel verklaren, zowel waarom de Vertex onbetrouwbaar lijkt als waarom de Barefoot controller onbetrouwbaar lijkt.
De OCZ Vertex was feitelijk de eerste breed verkrijgbare SSD die betaalbaar was met een bruikbaar formaat (30GB en groter). Bovendien zat het met de performance wel snor. Het is daarmee ook de eerste SSD waarvan een noemenswaardig aantal is verkocht. En veel daarvan zijn verkocht aan tweakers.. Die met de firmware gaan lopen klooien. En dan zeuren dat ie stuk is.
Daarnaast was er destijds wat minder algemeen bekend over SSD's, alignen sprak niet echt voor zich. Daarbij is de Vertex 1 nu al wat ouder, waardoor meer drives het begeven kunnen hebben simpelweg door flash slijtage. Gewoon omdat ze al langer in gebruik zijn.
Ik heb nooit bèta firmware op mijn Vertex gezet, hem een tijdje terug netjes gealigned en er altijd veel aan gedaan om teveel kleine writes te voorkomen. Dat komt de levensduur wel ten goede.
Zou ik als Linuxuser trouwens onder "PC" of "Other" vallen?
Ohja, ik heb ook nog een 4GB USB-stick als el cheapo SSD bootdisk in de HTPC. Die geeft soms problemen, vooral als ie niet netjes is afgesloten. Want daar heb ik ext2 gebruikt om nòg meer writes te besparen.

[Reactie gewijzigd op zondag 14 augustus 2011 23:24]
Hij lijkt niet onbetrouwbaar, hij is onbetrouwbaar. Je verklaring klopt bovendien niet, als je hem stuk kunt maken door met de firmware te klooien, dan is dat nog steeds een failure in mijn ogen. No way dat ik iemand een schijf ga aanraden die zichzelf brickt als je de nieuwste firmware erop zet....W3ird_N3rd schreef op zondag 14 augustus 2011 @ 23:17:
De OCZ Vertex was feitelijk de eerste breed verkrijgbare SSD die betaalbaar was met een bruikbaar formaat (30GB en groter). Bovendien zat het met de performance wel snor. Het is daarmee ook de eerste SSD waarvan een noemenswaardig aantal is verkocht. En veel daarvan zijn verkocht aan tweakers.. Die met de firmware gaan lopen klooien. En dan zeuren dat ie stuk is.
Bovendien klopt je leeftijd argument ook maar deels, de X25-m G2 is een van de oudste SSD's in de lijst. Toevallig ook de meest betrouwbare. De leeftijd heeft ongetfijfeld invloed op de failure rate, maar de manier waarop jij dat schetst ("de eerste breed verkrijgbare SSD". Dat was overigens de X25-m G1) klopt niet.
PC. Maar de vraagstelling is zo onduidelijk dat ik die resultaten uiteindelijk voor niets zinnigs heb gebruikt.Zou ik als Linuxuser trouwens onder "PC" of "Other" vallen?
[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 00:13]
Ik zei klooien, niet gewoon updaten. En dat er rare dingen kunnen gebeuren als je met bèta's gaat klooien sta ik niet van te kijken. Zou netjes zijn als hij niet noodzakelijkerwijs brickt, maar heeft imho weinig met de betrouwbaarheid van het product te maken.No way dat ik iemand een schijf ga aanraden die zichzelf brickt als je de nieuwste firmware erop zet....
Ik zou wel willen weten hoeveel van die dooie Vertexen het gevolg zijn van bèta firmware.
De X25-m G1 was nog steeds 80GB (dus sowieso veel duurder dan de 30GB en iirc ook duurder dan de 60GB Vertex). Die iirc opeens zwaar in prijs omlaag kwamen na introductie van de Vertex. Ik heb toch echt sterk het idee dat het de Vertex was die SSD's ècht populair maakte.("de eerste breed verkrijgbare SSD". Dat was overigens de X25-m G1)
Ik heb mijn 30GB Vertex ook gekocht omdat ik de prijs daarvan nog acceptabel vond. En ik gebruik nog maar 6GB, want het is alleen een bootschijf voor mij.
Ik vraag me sowieso af wat er onder "other" kan vallen. Waar zitten nog meer SSD's in, behalve in PC's? Tablets ofzo?
[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 00:46]

[IMG]http://i1180.photobucket.com/albums/x418/jerdek1/SSDLife.jpg[/IMG]
[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 10:14]
Mediaspelers en bepaalde professionele apparatuur, zoals routers. Gok ik.W3ird_N3rd schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 00:43:
Ik vraag me sowieso af wat er onder "other" kan vallen. Waar zitten nog meer SSD's in, behalve in PC's? Tablets ofzo?
Dat kan, maar je kan ook geluk hebben natuurlijk. Als ik risico's kan vermijden dan doet ik dat liever. Daarnaast de Crucial 256 Gb is goedkoper dan de OCZ Vertex 3 240 Gb, groter, sneller en betrouwbaarder. Alleen bij bepaalde synthetische benchmarks scoort de Vertex nog wel eens sneller.Jerdek schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 01:22:
Ik heb de Vertex2, deze http://tweakers.net/price...ii-25-inch-ssd-120gb.html sinds oktober 2010 en heb er geen enkel probleem mee gehad, gewoon firmware(fw 1.33) paar keer geupdate en draait nog als een tierelier
[IMG]http://i1180.photobucket.com/albums/x418/jerdek1/SSDLife.jpg[/IMG]
Jij hebt het onderzoek gedaan (ik weet niet wat de vragen precies waren) maar je weet zelf niet precies wat eronder valt? Handig.Darkstone schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 01:40:
[...]
Mediaspelers en bepaalde professionele apparatuur, zoals routers. Gok ik.

Volgens mij is die "other" groep veel te groot voor mediaspelers en profi apparatuur.

Je zou een onderscheid tussen servers en desktops kunnen maken, dat zou zinniger zijn dan. Als je al een onderscheid wil maken.
Maar risico's vermijden op basis van dit soort resultaten, waar imho toch teveel aan schort om serieuze conclusies te trekken.. Liever niet.ArnoKlaassen schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 16:32:
Dat kan, maar je kan ook geluk hebben natuurlijk. Als ik risico's kan vermijden dan doet ik dat liever.
Ik denk dat hoe je met je spullen omgaat over het algemeen een grotere invloed heeft op de betrouwbaarheid dan de productie. Ik ben er zuinig op, flash geen beta firmwares, beperk mijn writes en het gaat goed. Een andere tweaker is wat minder voorzichtig en brickt zijn SSD. Tja.
Enige uitzondering zijn algemene fouten van de fabrikant. Zoals de Samsung F4EG, waar feitelijk iedere schijf die met die foute firmware uit de fabriek komt rollen feitelijk al kapot is, tot je zelf de firmware flasht. Of de IBM Deathstar.
Ik kan uit dit deze onderzoeksresultaten echt niet concluderen of iets vergelijkbaars het geval zou zijn bij willekeurig welke SSD. Het beste kan je dan toch nog jezelf op de hoogte brengen van bekende problemen, zoals het 8 MB probleem van Intel's 320. En dan zelf het risico inschatten.
[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 17:44]
O wacht, er vallen ook mac's onder.W3ird_N3rd schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 17:41:
[...]
Jij hebt het onderzoek gedaan (ik weet niet wat de vragen precies waren) maar je weet zelf niet precies wat eronder valt? Handig.

Mocht je nog eens zo'n onderzoek houden (ik kom meteen met verbeterpunten natuurlijk

Reageren is niet meer mogelijk